Sustainable Finance Disclosure Regulation

Beleggingsbeleid

Op 10 maart 2021 trad de Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector (Sustainable Finance Disclosure Regulation, SFDR) in werking. De SFDR brengt enkele regels voor financiële dienstverleners met zich mee inzake informatieverschaffing over duurzaamheid van beleggingen. Deze regels gelden ook voor pensioenfondsen zoals ons fonds.

Het pensioenfonds hanteert een maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB-)beleid. Daarbij houdt het fonds binnen het beleggingsbeleid rekening met duurzaamheidsfactoren, ook wel Environment, Social en Governance (ESG-)factoren. Het MVB-beleid vormt een integraal onderdeel van het beleggingsbeleid van het fonds. MVB vormt ook een belangrijk onderdeel van de beleggingsovertuigingen van het pensioenfonds. Het fonds heeft namelijk de overtuiging dat het - naast realisatie van een goed financieel rendement voor de deelnemers - ook een belangrijke maatschappelijke rol heeft te vervullen, omdat het activiteiten van ondernemingen en landen financiert die zich positief of juist negatief verhouden ten opzichte van maatschappelijke uitdagingen.

Vanzelfsprekend houdt het fonds in het beleid ook expliciet rekening met de eisen die de wet stelt aan het MVB-beleid. Zo beleggen wij niet in producenten van clustermunitie of in landen en ondernemingen waartegen een wapenembargo is uitgevaardigd. Daarnaast is het fonds transparant over het gevoerde beleid door publicatie op de website en rapportage over de uitvoering ervan. Hierbij heeft het fonds onder meer te handelen in lijn met de EU Sustainable Finance Disclosure Regulation.

Meer over het beleid ten aanzien van duurzaam beleggen kunt u lezen in het document Beleid duurzaam beleggen.

Ons pensioenfonds houdt geen rekening met de belangrijkste ongunstige effecten in de zin van artikel 4 van de Informatieverschaffingsverordening en de nog te verschijnen secundaire wetgeving. Ondanks dat ons pensioenfonds dus wel een “Beleid duurzaam beleggen” heeft vastgesteld, acht ons fonds het echter niet opportuun om hierover te rapporteren. Deze keuze is gemaakt omdat enerzijds nog veel onduidelijkheid bestaat over de rapportageverplichtingen en anderzijds omdat ons fonds zelf niet over het instrumentarium beschikt om deze rapportage volledig zelfstandig uit te kunnen voeren.

Verder heeft ons pensioenfonds geen medewerkers in dienst en er is dus ook geen sprake van integratie van ESG-risico's in het beloningsbeleid van medewerkers van het pensioenfonds.

Onze vermogensbeheerders integreren – waar relevant – duurzaamheidsrisico’s in de fondsen en/of mandaten waarin wij beleggen. Onze vermogensbeheerders voorzien ons van (precontractuele) informatie over de wijze waarop duurzaamheidsrisico's in de beleggingsbeslissingen worden geïntegreerd. Onze deelnemers kunnen op hoofdlijnen deze informatie terugvinden op onze website. Voor verdere informatie verwijzen wij naar de website van onze vermogensbeheerders:

“Ons pensioenfonds belegt niet in activiteiten die voldoen aan de Europese taxonomie-verordening. De Europese taxonomie-verordening beschrijft wanneer beleggingen of economische activiteiten als duurzaam of “groen” mogen worden gezien. Omdat de regels uit de taxonomie-verordening nog niet volledig zijn uitgewerkt, heeft ons pensioenfonds (nog) geen duidelijk zicht op welke beleggingen aan de taxonomie-verordening voldoen. Daarom rapporteren we dat 0% van de beleggingen voldoen aan de taxonomie-verordening. Ons pensioenfonds houdt de ontwikkelingen hierin actief in de gaten. We werken samen met onze vermogensbeheerders om, zodra de regels zijn uitgewerkt en we over voldoende (goede) gegevens beschikken, deze rapportage uit te breiden.

De taxonomie-verordening schrijft ook voor dat beleggingen “geen ernstige afbreuk doen” aan de milieudoelstellingen. Het beginsel “geen ernstige afbreuk doen” is alleen van toepassing op de onderliggende beleggingen van ons pensioenfonds (dit financiële product) die rekening houden met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten. De onderliggende beleggingen van het resterende deel van de beleggingen van ons pensioenfonds (dit financiële product) houden geen rekening met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten.”