Pensioen meenemen

Wilt u uw pensioen meenemen of niet meenemen? Dat is de vraag die u zich over uw pensioen moet stellen als u van werkgever wisselt. 

1. Laten staan 

U kunt uw opgebouwde pensioen bij ons laten staan. In dat geval beheren wij uw pensioen en krijgt u het vanaf uw pensioendatum uitgekeerd. 

2. Meenemen

U kunt er ook voor kiezen uw pensioen mee te nemen naar het pensioenfonds of de -verzekeraar van uw nieuwe werkgever. Dit heet waardeoverdrachtHet pensioen meenemen dat je bij je vorige werkgever hebt opgebouwd naar je nieuwe pensioenuitvoerder.
Vergelijk uw oude en nieuwe pensioenregeling goed met elkaar. Dan kunt u beter beslissen of het financieel gunstig is om uw pensioen wel of niet mee te nemen naar uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Let bijvoorbeeld op:

Pensioenvergelijker

Om te kunnen kiezen wat u het beste kunt doen met uw opgebouwde pensioen, kunt u de pensioenregelingen vergelijken. De pensioenvergelijker helpt u daarbij. Download het formulier van de Pensioenvergelijker vanaf onze pagina Documenten.

Hoe dan?

Vraag waardeoverdracht aan zo snel mogelijk nadat u aan uw nieuwe pensioenregeling bent gaan deelnemen. U doet dat bij uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Pensioenfondsen zijn verplicht om mee te werken aan de waardeoverdracht als de financiële situatie van de betrokken pensioenfondsen dat toelaat en u de aanvraag binnen een half jaar verricht. Na uw aanvraag ontvangt u een voorstel van uw nieuwe pensioenfonds. Pas als u met het voorstel akkoord bent, wordt uw pensioen overgedragen.

Klein pensioen?

Is uw opgebouwde pensioen lager dan € 484,09 (2019) bruto per jaar? En neemt u het niet mee naar uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar? Dan kunnen wij 2 jaar na uw vertrek besluiten om de waarde van uw pensioen in één keer uit te betalen. Dit heet afkoop. 

Informatie voor u

Als u uit dienst gaat, ontvangt u van ons een brief met daarin een overzicht van het pensioen dat u hebt opgebouwd bij ons.