Nieuws

Uw mening over uw pensioen: resultaten onderzoek

Mogelijk heeft u vorig jaar ook meegedaan aan het risicobereidheidsonderzoek van pensioenfonds Smurfit Kappa. 

Uw pensioenfonds wilde graag weten hoe u over duurzaam en verantwoord beleggen denkt. En hoeveel risico u zou willen nemen met beleggingen voor uw pensioen. Verder is er in het onderzoek aandacht besteed aan het nieuwe pensioenstelsel in Nederland en de gevolgen daarvan voor uw pensioenfonds.

Van 6 tot en met 24 december 2021 hebben 287 mensen meegedaan aan het online onderzoek. De antwoorden van 127 deelnemers en 160 gepensioneerden zijn anoniem verwerkt. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste resultaten.

Het nieuwe pensioenstelsel: gevolgen nog niet zo duidelijk

Uit de resultaten komt naar voren dat het voor de ondervraagde deelnemers en gepensioneerden nog niet zo duidelijk is wat het nieuwe pensioenstelsel gaat betekenen voor hun pensioen. Ook is er weinig vertrouwen dat het voor hen goed gaat uitpakken. Een meerderheid van deelnemers en gepensioneerden spreekt echter het idee achter het nieuwe pensioenstelsel om minder te beloven en meer waar te maken wel aan.

Zodra er meer duidelijk is over het nieuwe pensioenstelsel en de gevolgen daarvan voor uw pensioen, zal uw pensioenfonds hier aandacht aan besteden.

Voorkeur voor weinig risico nemen

Wat betreft het nemen van risico met pensioengeld blijkt dat de deelnemers in vergelijking met andere fondsen weinig risico willen nemen. De helft van de deelnemers kiest voor een defensieve variant, waarbij maar liefst 38% van de deelnemers kiest voor de meest defensieve variant. Een kwart van de deelnemers kiest voor neutraal en een kwart voor offensief/zeer offensief.

Met het oog op het nieuwe pensioenstelsel is de verdeling van de risicobereidheid naar leeftijd van belang. Bij de helft van de 55- plussers past de zeer defensieve variant het best (weinig risico), bij een derde van de groep tot 45 jaar juist de meest offensieve variant (veel risico). Drie van de tien jongere deelnemers komen echter uit bij de zeer defensieve uitkomst (weinig risico). Gepensioneerden kiezen meestal voor het meest veilige scenario en willen dus weinig risico nemen.

Wat betreft de mogelijkheden van de regelingen uit het nieuwe pensioenstelsel blijkt het volgende:

De totale deelnemersgroep heeft een beperkte voorkeur voor:

  • een eigen, individuele pensioenpot;
  • voor zelf keuzes kunnen maken;
  • voor een solidariteitsreserve;
  • een pensioenuitkering die meebeweegt met het beleggingsresultaat, en
  • voor een eenvoudige regeling met lagere kosten.

De meeste deelnemers jonger dan 55 willen een eigen pensioenpot en zelf beleggingskeuzes kunnen maken, ook al impliceert dat hogere kosten.

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB)

De meeste respondenten vinden het de verantwoordelijkheid van hun pensioenfonds om bij het beleggen rekening te houden met de gevolgen voor mens en milieu. De meerderheid wil niet dat Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) ten koste gaat van het eigen pensioen.
Bij de uiteindelijke keuzes die het fonds hierin gaat maken is communicatie een belangrijk aandachtspunt. Wat de verschillende duurzaamheidsthema’s betreft is er geen duidelijk voorkeur bij de deelnemers en gepensioneerden.

Wilt u meer weten over maatschappelijk verantwoord beleggen? Lees ons duurzaam beleggingsbeleid.

Hoe nu verder?

Uw pensioenfonds neemt de resultaten van het onderzoek mee bij het bepalen van het beleid voor de toekomst. Uw mening is belangrijk. Het gaat uiteindelijk om uw pensioen. Het pensioenfonds stelt het dan ook op prijs dat u meedoet aan dit soort onderzoeken.