Nieuws

Ontdek loonheffingskorting: wat is gunstig voor u?

Bent u (bijna) met pensioen? Dan is het goed om te weten wat de loonheffingskorting precies is en hoe deze werkt. 

Wat is loonheffing?

Loonheffing bestaat uit loonbelasting en uit de premie volksverzekeringen. Hiermee betaalt u voor de verschillende sociale verzekeringen. U kunt hierbij denken aan de AOW (Algemene Ouderdomswet), ANW (Algemene nabestaandenwet) en WLZ (Wet langdurige zorg) en de AKW (Algemene kinderbijslagwet). Vanaf het moment dat u AOW krijgt, betaalt u er niet meer voor via de loonheffing. De loonheffing is vanaf dat moment lager. Uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds houdt loonheffing in op uw inkomen. U maakt het dus niet zelf over.

Wat is loonheffingskorting?

Dit is een korting op de belasting die u betaalt over uw inkomsten uit werk of pensioen. U betaalt hierdoor minder belasting.

Hoeveel loonheffingskorting krijgt u?

Dat hangt af van de hoogte van uw totale inkomen: uw AOW-uitkering, het pensioen van uw pensioenfonds(en) en misschien nog andere inkomsten samen. Op belastingdienst.nl bij Loonheffingskorting toepassen bij meerdere inkomens leest u meer hierover.

Hoe vaak kunt u de loonheffingskorting gebruiken?

U kunt de loonheffingskorting maar op één inkomen toepassen. U kunt de korting dus niet verdelen over meerdere inkomens. Staat de loonheffingskorting (per ongeluk) toch op twee inkomens? Dan betaalt u niet genoeg belasting. De Belastingdienst zal u in het volgende jaar vragen om bij te betalen. U krijgt dan een naheffing.

Gaat u bijna met pensioen? Of bent u al met pensioen?

Dan is de loonheffingskorting standaard toegepast op uw AOW-uitkering. U krijgt de AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wilt u de loonheffingskorting op uw pensioen van pensioenfonds Smurfit Kappa laten toepassen? Dan geeft u dit door via Mijn Pensioencijfers. Ook laat u de SVB weten dat u geen loonheffingskorting wilt laten toepassen op uw AOW.

Wat is gunstig voor u?

Wat voor u gunstig is, is de vraag. De hoogte van deze heffingskorting berekent u met het online formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2025' op Mijn Belastingdienst. U kunt ook advies vragen aan een belastingadviseur.

Vragen?

Veel informatie vindt u op onze website en in Mijn Pensioencijfers. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.