Nieuws

Beleidsdekkingsgraad in april gestegen naar 109,7%

De beleidsdekkingsgraad van het Smurfit Kappa Pensioenfonds steeg in april van 108,9% naar 109,7%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= de verplichtingen). Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren.

Twee dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 109,7% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste 12 maanden. Sinds 1 april 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in april van 114,8% naar 117,4%.

Ontwikkelingen in april

De verhoging van de dekkingsgraad komt vooral doordat de rente ook in april bleef stijgen. Hierdoor daalden onze verplichtingen de afgelopen maand. En als de verplichtingen dalen, gaat de dekkingsgraad omhoog. Met verplichtingen bedoelen wij het geld dat wij moeten reserveren voor het uitbetalen van alle pensioenen. Niet alleen aan je oud-collega’s die al met pensioen zijn, maar ook aan iedereen die later pensioen van ons fonds krijgt. Zoals jij en je collega’s.

April was trouwens wel een slechte maand voor beleggers in aandelen. De aandelen werden wereldwijd minder - soms veel minder - waard. Ook onze beleggingen in aandelen werden minder waard, net als onze andere beleggingen (onder andere in obligaties). Ons totale vermogen nam hierdoor af. We hebben dus minder geld ‘in kas’. Maar het gunstige effect van de hogere rente zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad in april uiteindelijk toch omhoog ging.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de beleidsdekkingsgraad en de actuele dekkingsgraad van het Smurfit Kappa Pensioenfonds zich hebben ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur