Pensioenfondsen in Nederland hebben het financieel moeilijk, op enkele uitzonderingen na. Ze hebben een te lage dekkingsgraad. Dat betekent dat er te weinig vermogen is om (in de verre toekomst) aan alle pensioenverplichtingenDe totale waarde van alle uit te keren pensioenen, nu en in de (verre) toekomst. te kunnen voldoen. Ook zijn er fondsen met te weinig vermogen om eventuele verliezen op de beleggingen te dragen (= de beleggingsrisico’s).
Wat is de oorzaak van de problemen?
De problemen van pensioenfondsen worden vooral veroorzaakt door ontwikkelingen waar het fondsbestuur geen of weinig invloed op heeft:
-
De rente is historisch laag.
Een lage rente maakt lenen goedkoper. Denk daarbij aan de huidige lage hypotheekrente. Voor bedrijven is het goedkoper om te investeren. Dat is goed voor de economie. Maar een lage rente kost pensioenfondsen veel geld. Zij moeten immers meer geld opzij zetten om op termijn op hetzelfde bedrag uit te komen (net als bij sparen). Dat is slecht voor pensioenfondsen. Zij moeten nu veel meer vermogen hebben om alle toekomstige pensioenen te kunnen betalen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in maart 2016 de belangrijkste rente nog verder verlaagd. -
De levensverwachting stijgt sneller dan verwacht.
Bij sommige fondsen speelt ook de levensverwachting een grote rol. Nederlanders worden steeds ouder. Als deelnemers aan pensioenfondsen langer leven, ontvangen ze langer pensioen. De levensverwachting stijgt sneller dan de politiek, vakbonden en pensioenfondsen hadden verwacht. -
De kredietcrisis
Door de kredietcrisis in 2008 zijn pensioenfondsen veel geld kwijtgeraakt. De beleggingen werden minder waard. Daardoor daalde het vermogen. Veel fondsen hebben dit inmiddels (ruim) terugverdiend. Ondertussen verplicht de overheid pensioenfondsen om grotere financiële buffers aan te houden.
Wat moeten fondsen doen om de problemen op te lossen?
Pensioenfondsen moeten van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) kijken hoe hun dekkingsgraad ervoor staat. Als een fonds een tekort heeft, moet dat fonds een herstelplan inleveren bij DNB. In dat herstelplan beschrijft het fonds hoe het binnen een periode van bijvoorbeeld 10 jaar de dekkingsgraad op orde krijgt. Ons fonds stelt momenteel een nieuw herstelplan op.
Wat betekent het voor de pensioenen?
Eén pensioenfonds heeft aangekondigd de pensioenen dit jaar te moeten verlagen. De media besteden hier uitgebreid aandacht aan. Bij de overige fondsen is dit nog niet aan de orde. Ook bij ons fonds niet. Maar met het oog op de onstabiele beurzen en de maatregelen van de ECB om de rente verder te verlagen, kan hierin elk moment verandering komen. Als zich bij ons fonds een belangrijke verandering voordoet, informeren wij u hierover via deze website.
Meer informatie
Lees meer achtergronden over onze financiële positie en bekijk de actuele dekkingsgraad op de pagina Financiële positie.