Nieuws

Knip uw pensioenkapitaal in 2 delen

Bij ons pensioenfonds spaart u in de excedentregeling voor uw pensioen met beleggingen. Zo bouwt u een kapitaal op. Wanneer u met pensioen gaat, koopt u van dit kapitaal een ouderdomspensioen in. De hoogte van uw pensioen hangt voor een deel af van de economische situatie op het moment dat u met pensioen gaat. Als bijvoorbeeld de rente laag is op dat moment, krijgt u voor uw kapitaal minder pensioen dan u vooraf misschien dacht.

Wat is de pensioenknip?

Het kan interessant zijn om uw pensioenkapitaal niet in 1 keer om te zetten in een uitkering voor uw ouderdomspensioen. Door de nieuwe regels is het mogelijk om dat op 2 verschillende momenten te doen. Uw pensioenuitkering wordt dan als het ware in 2 delen geknipt:

  • Het ene deel wordt nu omgezet in een tijdelijke uitkering voor uw ouderdomspensioen (in plaats van een ouderdomspensioen dat u ontvangt zolang u leeft).
  • Het andere deel blijft nog even staan. Deze beleggingen blijven in beheer en kunnen nog in waarde toenemen of afnemen.

Na maximaal 2 jaar moet u het resterende pensioenkapitaal alsnog omzetten in een ouderdomspensioen dat u ontvangt zolang u leeft.

Is de pensioenknip iets voor u?

De pensioenknip geldt voor u als uw ouderdomspensioen ingaat vóór 1 januari 2017. Let op: hier zijn risico’s aan verbonden. We weten niet hoe de situatie is over 2 jaar. Uw uitkering voor het ouderdomspensioen kan door de pensioenknip uiteindelijk hoger uitvallen, maar ook lager. Verschillende factoren spelen een rol. Denk daarbij aan:

  1. De waarde van uw beleggingen. Uw beleggingen kunnen tussentijds meer, maar ook minder waard worden.
  2. De levensverwachting. Als we met zijn allen langer blijven leven, gaan de pensioenen omlaag.

Gebruikmaken van de pensioenknip betekent wel dat u 2x aankoopkosten moet maken voor een uitkering. Die extra kosten zorgen ervoor dat de pensioenknip pas interessant wordt voor een pensioenkapitaal van € 100.000,- of meer. 

Wanneer geen pensioenknip?

De pensioenknip is er niet voor het pensioen dat u tot een bepaald grenssalaris hebt opgebouwd in onze basisregeling. Dat is namelijk een ander soort pensioenregeling (middelloonregeling). Dit pensioen is opgebouwd op basis van het salaris dat u gemiddeld hebt verdiend tijdens uw loopbaan en gaat in 1 keer in op uw pensioendatum.

Informatie voor u

Als u voldoet aan de voorwaarden, informeren wij u over de werking, de voordelen, de kosten en de risico’s van de pensioenknip. U kunt dan beslissen of u gebruik wilt maken van de pensioenknip. Hebt u al bericht gehad over de ingang van uw ouderdomspensioen? Dan ontvangt u binnenkort van ons een aanvullend bericht. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag.