Nieuws

Effect nieuwe rekenregels: dekkingsgraad daalt

In juli is de dekkingsgraad van het Smurfit Kappa Pensioenfonds gedaald naar 104,2%. Vorige maand was dat nog 104,7%. De daling is voor een groot deel het gevolg van de nieuwe rekenregels  waarmee het pensioenfonds zijn financiële positie voortaan moet berekenen. De dekkingsgraad is nu gelijk aan de dekkingsgraad die het pensioenfonds minimaal moet hebben: 104,2%. 

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen ( = de verplichtingen). Een dekkingsgraad van 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren.

Elke dag anders

De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Ontwikkelingen in juli

In juli moest ons fonds voor het eerst rekenen met de nieuwe rekenregels van de toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB). Hierdoor daalde de dekkingsgraad, omdat voor de verplichtingen over de lange termijn voortaan een lagere rente gebruikt wordt.
De rente speelt voor een pensioenfonds een belangrijke rol. Bij een lage rente moeten we meer geld opzij zetten om straks alle pensioenen te kunnen betalen. Dit is slecht voor de financiële positie en dus daalt de dekkingsgraad.

Daarnaast daalde in juli ook de marktrente. Dat had ook een negatief effect op de dekkingsgraad. De beleggingen werden meer waard, maar dat kon het negatieve effect van de lagere rente niet compenseren.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van het Smurfit Kappa Pensioenfonds zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast. Hier leest u meer over de nieuwe rekenregels van DNB.

Bron: Bestuur