'Deelnemer, weet wat je nu hebt en wat je straks nodig hebt!'

Een interview met Steven Stoffer en Frank Machiels over 2019

Wat waren de belangrijkste aandachtspunten in 2019?

Steven  Stoffer

"Het belangrijkste aandachtspunt in 2019 was de ontwikkeling van de dekkingsgraad van ons pensioenfonds, die gedurende 2019 helaas met 4,2 procentpunten is gedaald van 105,7% per ultimo 2018 naar 101,5% per ultimo 2019. Dit is met name gekomen doordat de rente is gedaald waardoor we meer geld in kas moeten hebben om de uitkeringen nu en in de toekomst te voldoen. En dit terwijl onze beleggingen prima rendeerden in 2019! We hebben een positief rendement gehaald van 18,1%, maar zelfs dat was niet genoeg om de dekkingsgraad te laten stijgen.

Verder wil ik het overleg noemen tussen de werkgever en de vakverenigingen met betrekking tot het andere Nederlandse pensioenfonds van Smurfit Kappa: het Smurfit Nederland pensioenfonds. Eind 2019 hebben de sociale partners een akkoord bereikt over dat pensioenfonds, en dat heeft ook gevolgen voor ons pensioenfonds. Zo zijn de actieve deelnemers nu definitief toegetreden als deelnemers in ons pensioenfonds. Hier zijn wij natuurlijk zeer tevreden over.

En tot slot wil ik nog de wijzigingen noemen die volgen uit de Europese wet- en regelgeving waar wij uiteraard ook aan moeten voldoen. Dit komt bijvoorbeeld terug in diverse onderdelen van het beleid, zoals het verantwoord beleggen en het beloningsbeleid. Verder heeft dit geleid tot een aantal "sleutelfuncties" waardoor het onderscheid tussen besluitvorming, uitvoering en controle nog beter wordt geregeld."

   
Frank Machiels

"DNB stelt allerlei eisen aan de governance van het fonds in 2019. Hoe gaat een relatief klein fonds, vergeleken met andere fondsen in Nederland, om met deze regels, bijvoorbeeld IORP-II-richtlijnen. Het pensioenfonds is hier goed mee omgegaan.

De integratie van de deelnemers uit het Smurfit fonds naar het Smurfit Kappa fonds. Het VO zit niet aan de onderhandelingstafel, maar ziet wel toe op evenwichtige belangenafweging. In 2019 is de regeling definitief gemaakt en zijn er compensatieregelingen afgesproken. Dit heeft de continuïteit van het Smurfit Kappa pensioenfonds verstevigd.

Het advies van de commissie parameters over onder andere de rekenrente. Dit zijn zaken die directe invloed hebben op de financiële positie van het fonds. De financiële positie is altijd een punt van aandacht en zorg voor het VO. Het fondsbestuur heeft weinig invloed op de rekenmethodiek die van buitenaf wordt opgelegd, maar moet hier wel goed mee omgaan."

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor 2020?

Steven Stoffer

"Ook in 2020 is de ontwikkeling van de dekkingsgraad natuurlijk belangrijk. Het pensioenfonds probeert zo goed mogelijk in te spelen op deze onzekere tijden, waarbij de financiële markten bijzonder beweeglijk zijn. Het pensioenfonds is bijvoorbeeld aan het onderzoeken welke wijzigingen in de beleggingen een toegevoegde waarde kunnen hebben zonder dat de risico's toenemen. Is het bijvoorbeeld zinvol om te gaan beleggen in een nieuwe categorie (zoals hypotheken), of juist om afscheid te nemen van een bestaande categorie (zoals grondstoffen)?

Ook gaat ons pensioenfonds in 2020 verder met het uitwerken van de vereisten van de Europese regels. Dit houdt onder andere in dat de invulling hieraan – die door De Nederlandsche Bank is goedgekeurd – verder uitgewerkt zal worden.

Verder geldt dat de huidige zittingstermijn eindigt voor alle bestuursleden per eind 2020, waarbij alle bestuursleden overigens herkiesbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de leden van het verantwoordingsorgaan. Ons pensioenfonds zal in 2020 de nodige tijd en aandacht besteden aan de toekomstige samenstelling van het bestuur en het verantwoordingsorgaan.

En tot slot zullen de ontwikkelingen rondom het nieuwe pensioencontract ook de nodige aandacht vragen van ons pensioenfonds."

   
Frank Machiels "Voor 2020 is het van belang te weten hoe het toekomstige pensioen eruit gaat zien. En vervolgens de vraag wat dit betekent voor het beleggingsbeleid en voor het rendement. Hoe verandert ons beleid. Komen er restricties of verruimingen op de beleggingen en welke invloed heeft dat dan op de dekkingsgraad. En natuurlijk: Wat gaat dat voor de deelnemers betekenen?"

Wat kunnen de deelnemers verwachten van de uitwerking van het nieuwe pensioenakkoord?

Steven Stoffer

"De afspraken die nu zijn uitgewerkt in het nieuwe pensioenakkoord moeten zorgen voor een duurzaam en houdbaar pensioenstelstel.

Het stelsel moet het mogelijk maken eerder te indexeren door het pensioen meer mee te laten bewegen met de ontwikkelingen van de economie. Uiteraard betekent dit ook dat in slechtere tijden er eerder zal worden gekort aangezien het stelsel moet werken in goede en slechte tijden.

Daarnaast moet het stelsel duidelijker worden en persoonlijker, waardoor er een grotere betrokkenheid en begrip van onze deelnemers zou kunnen volgen.

En tot slot is de gedachte dat het pensioenstelsel beter aansluit bij de ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Ons pensioenfonds houdt de ontwikkelingen ten aanzien van de uitwerking van het nieuwe pensioenakkoord goed in de gaten en beoordeelt de mogelijke gevolgen voor ons pensioen. Wij zijn van mening dat dit nog de nodige uitdagingen met zich mee zal brengen. Hoe moet er bijvoorbeeld omgegaan worden met de compensatie voor de afschaffing van de doorsneepremie? En hoe moet het pensioenfonds omgaan met de overgang van het huidige stelstel naar het nieuwe stelsel; het zogenaamde "invaren"? En zo zijn er nog tal van andere vragen te stellen."
   
Frank Machiels "Er is minder zekerheid, maar het uitzicht op een goed pensioen wordt beter. Als de garanties worden losgelaten, houden de pensioenfondsen meer geld over en dat kan worden gebruikt voor verhogingen van de pensioenen."

Wat is de invloed van corona op de pensioenen van deelnemers?

Steven Stoffer

"Op 11 maart riep de Wereldgezondheidsorganisatie de verspreiding van het coronavirus uit tot een pandemie. Alle maatregelen die toen wereldwijd zijn genomen hebben tot gevolg gehad dat de financiële markten in eerste instantie aanzienlijke verliezen hebben geleden, en dat de rente nog verder is gedaald. Hierdoor is de dekkingsgraad van het pensioenfonds gedaald naar 90,9% per eind april.

Inmiddels worden de lockdowns wereldwijd afgebouwd, en wordt er een begin gemaakt met het economisch herstel. Het tempo van dat herstel blijft volgens ons met grote onzekerheid omgeven, maar onze dekkingsgraad is wel weer gestegen naar 92,4% per eind mei.

Wij hopen natuurlijk dat de gevolgen van corona in de toekomst beperkt zullen blijven, en dat het herstel van ons pensioenfonds zich voort zal zetten!"

   
Frank Machiels

"In eerste instantie gaat het hierbij natuurlijk om de gezondheid van iedereen, dat staat voorop. Doordat we nu met allerlei restricties te maken hebben, heeft corona natuurlijk ook een economische impact. Bedrijven hebben minder inkomsten. Werkgelegenheid daalt. De beleggingen verliezen waarde, schuldenposities veranderen. Centraal  wordt geld bijgeprint, de rente is laag. De rente zal vermoedelijk niet snel stijgen, daardoor zal de dekkingsgraad niet makkelijk snel herstellen. Welke gevolgen dit uiteindelijk heeft is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Smurfit Kappa is een solide organisatie, we leveren producten waar altijd vraag naar is. De machines zijn blijven draaien, de werknemers zijn er nog, het fonds is er nog. De continuïteit zit er nog in. Mijn verwachting is dat het een rimpel zal geven, maar dat het effect blijft te managen door het fonds.

Door de komst van een toekomstbestendig pensioenstelsel zal het fonds mogelijk ook beter in staat zijn om met de effecten van corona om te gaan. Door meer armslag in het indexatiebeleid zullen de effecten van corona mogelijk dan ook beter te compenseren zijn."

Heb je tot slot nog tips voor de deelnemers met betrekking tot de opbouw van hun pensioen?

Steven Stoffer

"Bij Smurfit Kappa is pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Ik vind ook dat wij een goede pensioenregeling hebben. Zo is de opbouw in de middelloonregeling maximaal, en de eigen bijdrage van de deelnemers is – zeker in vergelijking met andere pensioenfondsen – relatief beperkt. Het blijft natuurlijk wel belangrijk dat onze deelnemers zelf ook goed nadenken over hun levenssituatie als ze met pensioen gaan. Heb je dan voldoende om te doen wat je graag wilt doen?

Tot slot wil ik onze deelnemers nog vertellen dat het jaarverslag is te vinden op de website van het pensioenfonds. In het jaarverslag wordt nog meer verteld over het pensioenfonds, en het is volgens mij zeker de moeite waard om het te lezen!"

   
Frank Machiels "Het pensioenfonds gaat voorzichtig om met het geld van deelnemers en werkgevers. Het fonds speculeert niet en raadt deelnemers aan om dat zelf ook niet te doen. Ga na wat je later nodig hebt om je levensstandaard voort te zetten. Wacht daar niet te lang mee. Zorg dat je een beeld hebt van je financiële situatie na je pensioen. Bouw indien nodig bijvoorbeeld je hypotheek af en ga bijsparen. Weet wat je nu hebt en wat je straks nodig hebt. Dat geeft een gerust gevoel en voorkomt verrassingen vlak voor je pensioendatum."

 

Wat doet het Verantwoordingsorgaan (VO)?

Het Verantwoordingsorgaan (VO) vraagt het bestuur om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid. Het VO heeft altijd een adviesrecht als het om beleidsonderwerpen gaat. Het bestuur moet advies vragen aan het VO bij beleidswijzigingen. Het VO is vertegenwoordiger van de belanghebbenden. Kort samengevat: het VO zit erbij en kijkt of het bestuur het goed doet.