Nieuws

Toezichthouder wijzigt rekenregels pensioenen

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de rente aangepast waarmee pensioenfondsen verplicht hun financiële positie berekenen. Ook ons fonds moet deze nieuwe rente gaan gebruiken.

Waarom past DNB de rente aan?

Pensioenfondsen moeten kijken naar de lange termijn. Werknemers bouwen immers al pensioen op vanaf hun 21ste. Tot voor kort mochten de fondsen de pensioenen voor deze lange termijn (over 40, 50 en 60 jaar) vaststellen met een vaste rente van 4,2%.
Dat vindt de toezichthouder niet realistisch. De rente is immers al lange tijd (veel) lager. Daarom vindt DNB het belangrijk dat de rente gaat meebewegen met de ontwikkelingen op de markt. De rekenrente is per 15 juli 2015 verlaagd naar 3,3%.

Wat betekent dit?

Dit heeft gevolgen voor de financiële positie van pensioenfondsen. Hoe lager de rente, des te meer geld moet een pensioenfonds opzij zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. U kunt het vergelijken met een spaarpot. Hoe meer rente u ontvangt, des te meer geld houdt u straks over. Een lage rente is daarom slecht voor de financiële positie van pensioenfondsen.

Wat betekent dit voor ons pensioenfonds?

Het is nog niet bekend wat dit precies betekent voor de financiële positie van ons fonds. De nieuwe rekenrente is ingevoerd per 15 juli 2015. Het effect hiervan op onze financiële positie kunt u vanaf juli 2015 zien in deze grafiek. We houden u op de hoogte.