Nieuws

AOW-leeftijd gaat sneller naar 67 jaar

Vanaf een bepaalde leeftijd ontvangt u AOW-pensioen van de overheid. De leeftijd waarop u voor het eerst AOW-pensioen ontvangt, gaat in stappen omhoog naar 67 jaar. De regering wil dat de AOW-leeftijd sneller stijgt. De regeringspartijen PvdA en VVD hebben dit in 2012 al afgesproken in hun regeerakkoord. Daar zijn de Tweede en Eerste Kamer nu mee akkoord gegaan.

Verhoging AOW-leeftijd

Oorspronkelijk zou de AOW-leeftijd in stappen stijgen naar 67 jaar in 2023. Deze stijging gaat vanaf nu sneller. De AOW-leeftijd stijgt geleidelijk naar 67 jaar in 2021. Als we allemaal langer blijven leven, gaat de AOW-leeftijd ook na 2021 verder omhoog.

Check uw AOW-leeftijd

Wilt u weten wat uw AOW-leeftijd straks naar verwachting is? Vul uw geboortedatum in bij de rekentool op de website van Wijzer in Geldzaken en u krijgt te zien welke leeftijd voor u geldt.

Verlenging AOW-overbruggingsregeling

Door de stijging van de AOW-leeftijd kan het zijn dat mensen tijdelijk minder inkomen hebben. Dit wordt ook wel het AOW-gat genoemd. Voor gepensioneerden met een laag inkomen is er een AOW-overbruggingsregeling. Deze geldt alleen voor mensen die voor 1 januari 2013 met VUT of prepensioen zijn gegaan. Staatssecretaris Klijnsma heeft beloofd om de AOW-overbruggingsregeling uit te breiden. De regeling gaat dan gelden tot 1 januari 2023.

Meer informatie

De Sociale Verzekeringsbank zorgt namens de overheid voor de uitvoering van het AOW-pensioen. Alles over het AOW-pensioen leest u op de website van deze instantie: www.svb.nl.